Utrikes.

2019-09-17 14:00
  • Bild: Amir Cohen/AP/TT
  • Knesset.
    Knesset.
Puffetikett
Dagens ETC

Israel-valet avgör Netanyahus framtid

När Israel går till val idag handlar det om framtiden för premiärminister Benjamin Netanyahu. Vid valseger vill han annektera en tredjedel av Västbanken. Vid valförlust hotas  premiärministern av fängelse.

För andra gången på ett halvår går idag Israel till parlamentsval. Valet handlar till stor del om personlig överlevnad för den alltmer pressade premiärministern Benjamin Netanyahu, som har trappat upp retoriken drastiskt i valspurten.

Netanyahu har varit premiär­minister sedan 2009 och blev i somras den som suttit längst vid makten i Israels historia. Han utreds för flera allvarliga korruptionsanklagelser och kan vid en valförlust riskera fängelse.

I ett försök att vinna över fler högernationalistiska väljare gick Netanyahu i förra veckan ut med att han ska annektera Jordandalen och norra Döda havsstranden, ungefär en tredjedel av det palestinska området Västbanken.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Tätt i topp

Den extremnationalistiska partilistan Yamina har gett löften om stöd för att Netanyahu ska slippa fängelse mot att han genomför annekteringen av Västbanken.

I opinionsmätningarna ser Netanyahus parti Likud ut att bli marginellt störst. Främsta utmanaren, de nybildade Blåvitt, med den förre överbefälhavaren Benny Gantz, ligger dock väldigt nära. Gantz anses vara en mittenpolitiker, men är hårdför i Palestina-frågan, där han förespråkar militär aktion.

Oavsett vem som vinner kommer de bli tvungna att söka koalitioner med andra partier och där kan Avigdor Liberman, ledare för det lilla icke-religiösa högerpartiet Yisrael Beiteinu (Israel vårt hem) få en central vågmästarroll. Liberman, som profilerat sig hårt mot palestinier och araber, drog bort stödet för Netanyahu efter vårens val, och skulle nu kunna avgöra till fördel för Gantz.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Val till parlamentet

Tisdag den 17 september väljer Israel nytt parlament.

Nio partier väntas komma in i Knesset.

De största högerpartierna är Likud, Yamina och Israel vårt hem.

De största mitten/vänsterpartierna är Blåvita, Förenade listan, Arbetarpartiet och Demokratiska unionen.