Klimat.

2019-09-16 11:07
 • Bild: Zanna Nordqvist
 • Förväntansfulla resenärer inför avresan från Stockholm. Bild: Zanna Nordqvist
  Förväntansfulla resenärer inför avresan från Stockholm.
 • ”Vi måste gemensamt lära oss att resa med tåg igen”, säger ETC:s grundare Johan Ehrenberg. Bild: Zanna Nordqvist
  ”Vi måste gemensamt lära oss att resa med tåg igen”, säger ETC:s grundare Johan Ehrenberg.
 • Bild: Zanna Nordqvist
 • ETC:s Johan Ehrenberg åkte med tåget en bit. Bild: Zanna Nordqvist
  ETC:s Johan Ehrenberg åkte med tåget en bit.
Puffetikett
Info om ETC

Nu rullar ETC-tåget genom Europa

Klimatsmart, spännande, en chans att möta nya vänner. På lördagsmorgonen avgick ett tåg från Stockholm för att ta 17 resenärer söderut. ETC-resan går tur och retur till Barcelona och på schemat står bland annat föredrag, samtalskvällar och historievandringar.

Tåget rullade från perrongen tidigt. Vissa av resenärerna som mötts upp började sin resa redan dagen innan och ytterligare några ansluter i Köpenhamn. Framför sig har de nu ett äventyr på järnväg, buss och färja med flera stopp och planerade aktiviteter i både Paris och Barcelona.

Det är förstås klimatet som är i fokus och att resa med just tåg föll sig naturligt, enligt Johan Ehrenberg, grundare av ETC, som följer med en bit på resan.

– Vi måste gemensamt lära oss att resa med tåg igen. Hitta tågets sätt att upptäcka vänner, gemensamma rörelser och politiska fränder över hela Europa. Att göra det tillsammans och börja med en stad vi verkligen kan – Barcelona – är en rolig utmaning.

Att boka tåg genom Europa kan vara krångligt och svårt, något som även Johan Ehrenberg har erfarenhet av.

– Jag har misslyckats flera gånger genom att inte vara ute i tillräckligt god tid. Och eftersom jag ofta reser i jobbet så har det blivit elbil istället. Vilket är tungt, när man har bråttom.

Han kan också se en annan stor fördel med tåget, utöver att det gynnar miljö och klimat.

– Lugn och ro. Kan inte underskattas!

Det blir fler resor

Förhoppningen är att kunna erbjuda liknande resor varje år.

– Om våra läsare vill utveckla detta så tycker jag vi bör satsa på städer där vi kan skapa gemensamma diskussioner och samarbeten. Berlin är väl självklart. London kanske. Och hela gamla Östeuropa är ju ljuvliga städer som många fortfarande vet väldigt lite om. Sedan vill jag personligen gärna åka tåg till Teheran. Men det är väldigt långt.

Seine och solceller

Efter att ha sovit på nattåget genom Tyskland ankommer sällskapet till Paris. Där väntar två dagar med bland annat en guidad revolutionstur med vandring till Bastiljen, temamiddag med en representant från organisationen gula västarna och en båttur på floden Seine innan de reser vidare till Barcelona.

I Barcelona kommer gruppen att tillbringa några dagar innan de vänder tillbaka. De går på vandringar, ser historiska byggnader och tar båt till en solcellspergola med en solcell stor som en fotbollsplan.

”Ett nytt steg för mig”

Även om schemat är fyllt av spännande punkter och politiska föredrag är det många av resenärerna som främst ser fram emot att träffa likasinnade och att få göra den här resan tillsammans.

– När jag såg det här i Dagens ETC tänkte jag att det är en bra chans att komma iväg. Jag har alltid varit engagerad i föreningslivet, det har jag tappat lite nu när jag är nybliven pensionär så jag hoppas att träffa nya vänner och kompisar med liknande intressen. Det är liksom ett nytt steg för mig, säger Björn Ohlsson.

Vänner sedan 63 år

Två andra som reser med tåget är Folke Blomqvist och Folke Gustavsson. De ser lika mycket fram emot alla delar av resan.

– Vi har hängt sedan vi gjorde militärtjänst för 63 år sedan. Det ska bli riktigt roligt att åka på den här resan tillsammans, säger Folke Blomqvist.

– Hela alltihopa är jättespännande. Det är kul att se vad Johan Ehrenbergs påhitt kan leda till och tänk sedan på all den kunskap som kommer med på den här resan. Extra intressant ska det bli att höra om rörelsen Indignados i Spanien, säger Folke Gustafsson.

Kanske Tyskland nästa gång?

Karl Hallbom och Ulf Jansson ville komma iväg och se något nytt.

– Det är alltid spännande att se saker. Jag hade uppskattat ett stopp även i Tyskland när vi nu ändå åker igenom landet. Jag får önska det till nästa år, säger Karl Hallbom.

– Det var lite samma för mig, det verkar roligt. Jag har varit mycket i Frankrike men väldigt lite i Paris och aldrig i Spanien, säger Ulf Jansson.

Det ser resenärerna mest fram emot

Bild: Zanna Nordqvist

Björn Ohlsson, 64 år, pensionär, Örebro

– Jag ser fram emot hela resan. Dels för att träffa andra med liknande intressen men också för att tåg är spännande i dessa tider. Det ska bli spännande att se hur det är att resa med tåg istället för flyg.

Bild: Zanna Nordqvist

Pekka Sillanpää, 67 år, pensionär/tidigare säkerhetsutbildare inom bygg, Umeå

– Jag såg annonsen om resan väldigt sent men min fru skulle till Norge nu samtidigt så jag tänkte att då gör jag det här. Det jag ser fram emot är samtalen med likasinnade. Det ska bli kul att se Paris och Barcelona men det blir en överraskning. Framför allt vill jag åka mer tåg och prata mer med folk.

Bild: Zanna Nordqvist

Trygve Löwhagen, 81 år, pensionär/tidigare barnläkare, Åsbro

– Jag vill se hur det går till att göra miljöanpassningar och höra hur människorna tänker i Frankrike och Spanien. Det ska också bli kul att få träffa andra med engagemang för Dagens ETC:s bevakningsområde. Sedan är jag intresserad av odling också.

Bild: Zanna Nordqvist

Marianne Löwhagen, 78, pensionär (tidigare lärare), Åsbro

– Jag vill höra om livet i Frankrike och Spanien, det intresserar mig. Det är ett väldigt spännande program vi fått och nu behöver vi bara hänga med. Det är också kul att få göra det här tillsammans med andra som delar våra intressen.

Bild: Zanna Nordqvist

Ingela Brymér, 66, pensionär
(tidigare systemutvecklare), Stockholm

– Det är bra eftersom det är en tågresa och det är kul att det är just Europa. Jag har tänkt att jag ska åka själv men det är mycket roligare att åka tillsammans. Det är också väldigt spännande när någon annan planerar.

800dagar

Har du varit på tågsemester i år?

(21) Ja
72%
(1) Nej, men jag ska!
3%
(7) Nej
24%
Totalt 29 röster