Inrikes.

2019-09-16 09:20
Foto: Mary Altaffer
Puffetikett
Dagens ETC

Greta Thunberg tar emot prestigefyllt Amnesty-pris

I dag arrangerar Amnesty international en ceremoni i USA:s huvudstad Washington DC. Hedersgäst är klimataktivisten Greta Thunberg, som ska ta emot Amnestys högsta utmärkelse Ambassador of conscience.

Amnestys Ambassador of conscience-pris delas ut till människor som ”har visat ett unikt ledarskap och ett mod när det gäller att stå upp för mänskliga rättigheter”, sade Kumi Naidoo, Amnestys internationella generalsekreterare, när det först meddelades att Greta Thunberg och Fridays for future är årets pristagare.

Klimatmöte om en vecka

I kväll, amerikansk tid, är det dags för den svenska tonåringen – som har inspirerat över en miljon unga människor att strejka för sin framtid – att ta emot priset, som hon dock inte vill ta äran för.

– Det här är inte mitt pris, det är allas pris. Det är fantastiskt att se det erkännande vi får och att veta att vi kämpar för något som har en verklig betydelse, sade Greta Thunberg när hon fick veta att hon skulle tilldelas priset.

Greta Thunberg seglade till USA delvis för att kunna närvara vid FN:s klimatmöte i New York, som drar igång om en vecka. Mötet i nästa vecka är en del av uppvärmningen inför COP25, årets stora FN-arrangerade klimatmöte som ska hållas i början av december i Chile.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Högsta priset

Ambassador of conscience är Amnesty högsta pris och har tidigare delats ut till bland andra Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Ai Weiwei och Alicia Keys.