Inrikes.

2019-09-17 15:05
Bengtsfors / Stig Bertilsson (M). Bild: Shutterstock / RIksdagen
Bengtsfors / Stig Bertilsson (M).
Puffetikett
Dagens ETC

Bengtsfors vägrar ta emot nyanlända: ”Kostnaderna blir för stora”

Tre nyanlända ungdomar är den kvot som Bengtsfors blivit tilldelade att ta emot nästa år. Men det är för mycket, tycker Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Numerärt gör det ingen stor skillnad, utan det är en viktig signal från en landsortskommun som inte klarar ekonomin längre, säger han till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Bengtsfors kommun i Dalsland med knappt 10 000 invånare har de senaste tre åren tagit emot 700 nyanlända flyktingar. Det är tillräckligt, menar kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Han går nu ut och vädjar till regeringen om att Bengtsfors inte ska ta emot några fler nyanlända alls.

– Jag har sagt till Länsstyrelsen att vi inte ska emot några fler i den kvottilldelning som finns, säger Stig Bertilsson till Dagens ETC.

Bosättningslagen som infördes 2016 ger Migrationsverket rätt att fördela nyanlända med beviljat uppehållstillstånd till alla Sveriges kommuner. Bengtsfors har numera en ytterst låg andel.

– Kvoten för vuxna är noll både 2019 och 2020. Och för ungdomar är det föreslaget ungefär tre stycken nyanlända. Det är ingen stor sak i numerär, men med tanke på den stora andel som vi har haft så vill jag skicka en väldigt tydlig signal till statsmakten att det här går inte längre, säger Stig Bertilsson.

Han menar att Bengtsfors har tagit det ansvar som kan krävas, och att det nu är dags för andra kommuner att ta över.

– Det kommunala självstyret är satt på undantag. Det här är inte rimligt för en kommun som har gjort en så stor insats. Istället borde de kommunerna som stått vid sidan av och tagit mycket mindre ansvar, och det är de allra flesta, nu gå in och ta ett större ansvar, säger Bertilsson.

– Numerärt av antalet flyktingar gör det ingen stor skillnad, utan det är viktig signal från en landskommun som inte klarar det längre.

”Jag är inte rasist”

Bosättningslagen står över principen om det kommunala självstyret och Stig Bertilsson säger att inte har några planer på att utmana det, likt man gjort i Sölvesborg där SD-M-KD-Sol-styret klubbat igenom en prövning av lagen.

– Man kanske behöver se över frågan, men jag är inte säker på att det är Bengtsfors som ska utmana det. Men det är bra att frågan kommer upp på bordet.

Bengtsfors kommun har rasat i befolkning under 50 års tid, från nära 12 500 invånare 1970 till 9 626 år 2015. De senaste fyra åren har befolkningen ökat för första gången på 50 år, med 178 personer. Hur skulle Bengtsfors kommun överleva på längre sikt utan nyanlända?

– Det kommer bli så att nyanlända flyttar hit, men det måste begränsas. Den kommunala ekonomin klarar inte av den anstormning som har varit. Det blir en direkt kostnad efter att de två åren av etableringsstöd är över. I genomsnitt tar det kanske 7-8 år innan de kommer i försörjning. Visst det är svåra bitar i båda delar, men vi måste vara tydliga med att vi inte kan dra på oss ökade kostnader.

Behövs inte inflyttningen av nyanlända för att Bengtsfors ska klara sig långsiktigt?

– Absolut inte på det här sättet, i den här takten och i den här omfattningen. Kostnaderna blir för stora. Det blir så få som jobbar och drar in skatteintäkter i förhållande till hela befolkningen. Det blir en större andel av befolkningen som inte levererar inkomster. Det går inte att tänka sig att man kan klara det, säger Stig Bertilsson och tillägger:

– Jag är inte någon rasist eller främlingsfientlig, utan jag säger bara att en liten kommun inte klarar det här längre.

FAKTA: Bengtsfors kommuns befolkningsutveckling:
1970: 12 443 invånare
2000: 10 896
2015: 9 626

2019: 9 804

(Källa: SCB)