Ekonomi.

2019-09-17 13:34
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff för att presentera budgetnyhet om insatser för att få fler i arbete. Bild: Claudio Bresciani/TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff för att presentera budgetnyhet om insatser för att få fler i arbete.
Puffetikett
Dagens ETC

Regeringen: ”En kursändring i arbetsmarknadspolitiken”

Regeringen satsar 1,3 miljarder kronor på åtgärder för att få fler folk i arbete. Det meddelades vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För att få fler i arbete presenterade regeringen under tisdagen ett paket i budgetpropositionen för 2020. Totalt satsas nära 1,3 miljarder kronor på åtgärder inom arbetsmarknadspolitiken, en utbyggnad av kunskapslyftet, bättre integration och en aktiv näringspolitik.

Budgetförslaget bygger på en överenskommelse mellan S-MP-regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

– Det är en kursändring efter M-KD-budgetens ansvarslösa slakt på resurserna i arbetsmarknadspolitiken, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) när budgetpaketet presenteras på en presskonferens vid lunchtid på tisdagen.

Socialdemokraterna menar att åtgärderna ska dämpa de tidigare aviserade neddragningarna av resurser i den M-KD-budget som röstades igenom för 2019.

Utbyggt kunskapslyft

Regeringen föreslår satsningar på 220 miljoner kronor till ett fortsatt utbyggt kunskapslyft till 93 000 platser år och 99 000 platser till 2022, för att fler ska kunna och vilja bli lärare. 

Jobbpaketet innebär också att regeringen lägger tillbaka pengar till extratjänster och att arbetsmarknadsutbildningen byggs ut med 281 miljoner kronor. Dessutom satsar man drygt 400 miljoner kronor på extratjänster och introduktionsjobb.

Budgetförslaget kommer samtidigt som ny statistik från SCB som visar att arbetslösheten stiger snabbare än väntat och är uppe på 7,1 procent. Det är en ökning med 1 procentenhet på ett år och säsongsrensat motsvarar det en arbetslöshet på 7,4 procent, vilket är högsta siffran på fyra år.

– Sverige står väl rustat för att möta en kommande avmattning i konjunkturen och en väl fungerande aktiv arbetsmarknadspolitik är en viktig hörnsten i det arbetet, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på pressträffen.

Finansministern ser inga skäl till oro och menar att den internationella konjunkturen påverkar Sverige.

– Ekonomin mattas av nu efter några år med väldigt hög tillväxt och en stor osäkerhet kring handelspolitiken med Brexit. Men vi har ordning och reda. Sysselsättningsgraden är historiskt hög och utgångspunkten på arbetsmarknaden är historiskt stark. Men det pekar nedåt, säger Magdalena Andersson.